Scania - дъщерната марка на Volkswagen - обяви, че изцяло електрическият автобус Citiwide Low Floor ще влезе в експлоатация в шведското градче Остерлунд в средата на март. Това не е прототип, нито пък тест - става дума за три автобуса, които ще обслужват маршрут от над 15 километра с 40 спирки по трасето. Общият брой на курсовете за ден ще бъде над 100.

Автобусите имат специални бързи зарядни станции, които пълнят по-голямата част от батериите им за 10 минути. Това прави цялата опреация практически изпълнима, защото не се налагат часове зареждане, както е при повечето комерсиални електромобили. 

Това съвсем не е първият електрически автобус, пуснат в експлоатация, но с оглед на реномето на Scania - огромна компания с опит при най-масовия транспорт - стъпката говори за сериозни намерения в сферата на изцяло електрическите превозни средства. Електрическите автобуси са не само по-екологични, но и по-евтини както за експлоатация, така и за поддръжка. Scania се надява да покаже на практика всички тези ползи с тези три автобуса.