Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Ревю: WD Black PCIe SSD – солидно предложение във високия клас

26 март 2018
10053 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения

Революцията при системите за съхранение на данни получи значително ускорение през последните няколко години – главно заради по-широкото разпространение на твърдотелните памети, както и по-голямото търсене на бързи носители с висок капацитет. 4K съдържанието и останалите мултимедийни формати заедно с развлекателния софтуер станаха основен двигател на тази революция, от която печеливш е крайният потребител.

Докато само преди две години SSD носители с капацитет от терабайт и дори 512GB бяха запазени единствено за големи центрове за данни и единици хардуерни ентусиасти с дълбок джоб, днес на практика цените на гигабайт твърдотелен носител са почти равни на референтната цена на конвенционален HDD от преди 5 години. Което идва да покаже, че скоро технологията ще достигне необходимата зрелост, за да замени напълно дисковете с магнитни плочи.

Настоящото ревю е неоспоримото доказателство за темпа на промените в тази сфера. Днес ще ви представим първия опит на Western Digital във високия клас NVMe SSD и по-конкретно – WDS512G1X0C Black. Ще бъде интересно да видим как се представя този SSD и дали е способен сериозно да заплаши големите играчи на пазара – на пръв поглед всички индикации за това са налице. Да пристъпим към детайлите.

Спецификации

Серията Black е логичното допълнение на WD Green и WD Blue SSD, които компанията пусна по-рано. Blue SSD серията беше добре приета, но много ентусиасти имаха нужда от PCIe NVMe SSD и именно тази пазарна ниша идва да запълни Black серията, показана за пръв път на CES 2017.

WD Black PCIe е, както подсказва името, PCIe 3.0 x4 NVMe M.2 2280 твърдотелен диск. Той се предлага в два капацитета – 256GB и 512GB. Скоростите на четене са до 2050 MB/s, а на запис до 800 MB/s за 512GB модел и до 700 MB/s за 256GB версия. Що се отнася до IOPS операции, дискът има показатели 170 000/134 000 за четене/запис. WD Black идва с 5-годишна гаранция, както останалите Black дискове от по-конвенционален тип.

Към хардуерните спецификации трябва да прибавим и допълнително управление на температурните стойности с цел оптимизация на работата и алгоритми, които предотвратяват прегряване и поддържат константна производителност на диска. WD Black PCIe поддържа SLC кеш, управление на лоши сектори, TRIM технология, динамично и статично ниво на износване.

Компоненти и опаковка

Външният вид на WD Black SSD е в традицията на останалите SSD от сериите Green и Blue, но тук компанията логично акцентира на черния цвят. Предната част носи информация за капацитета, гаранцията и включва NVMe и PCIe логата, както и изображение на самия диск. Противно на очакванията, печатната платка не е черна, а синя. Дизайнът е едностранен – компонентите са поместени от едната страна на платката, което подобрява съвместимостта на SSD с различни компютърни системи.

След премахване на лепенката на 512GB модел се забелязват два пакета с NAND памет, един с DRAM и единичния контролер. В случая с WD Black PCIe той е Marvell 88SS1093, DRAM паметта е NANYA, а самите NAND модули – 15nm TLC чипове на SanDisk (която Western Digital придоби през май 2016-а). След формат потребителите имат достъп до чист обем от 476GB, което направихме и ние преди да преминем към тестовете.

Използван софтуер

Софтуерът, който ползвахме за анализ на диска, е доста типичен за подобни тестове – Crystal Disk Info, TRIMcheck, Crystal Disc Mark, ASS SSD, PCMark 8. Предпочитаме да правим подобни тестове с разпространен и познат софтуер, който потребителите могат да намерят сравнително лесно, за да направят собствени проверки и да сравнят резултатите.

Crystal Disc Info

Crystal Disc Info е чудесен инструмент за показване на различни характеристики, както и състоянието на устройства за съхранение. Този софтуер дава информация за температурите, времето, през което дискът е работил, интерфейса и фърмуера.

Тук можем да видим, че SMART функцията е поддържана, а сред полезните метрики, които потребителите могат да следят са общия брой записи и заявки за четене, температурата, логове за грешки и други. Фърмуерът на тествания диск е B35200WD.

TRIMcheck

Това е малка и удобна програмка, с която можете да проверите дали функцията TRIM е активна на даден SSD носител. Както се вижда от скрийншота, TRIM работи на WD Black диска. TRIM е много важна част от всеки SSD и на практика управлява изтриването и записите на отделните клетки в паметта. Поради спецификата на SSD носителите, животът на всяка клетка е ограничен и се изисква равномерно разпределение на записите и операциите за изтриване, за да не се появят прекомерно износени зони. TRIM командата значително удължава живота на всяко SSD.

ATTO Disk Benchmark

ATTO Disk Benchmark е може би една от най-старите тестови програми, която се ползва все още, но също така е основен инструмент при сравняване на информацията от производителите и реалните стойности, които дисковете показват. ATTO използва RAW формата, а за нашия тест ползвахме различни сегменти с големина между 500 байта и 8 мегабайта и общ максимален размер на файловете от 256MB, за да оценим скоростите на четене и писане.

При този тест дискът WD Black PCIe достигна указаните от производителя стойности на четене и запис при файлове с размер 256KB и 16KB. При по-големите файлове с размери 48MB и 64МБ скоростите паднаха под 1GB/s. Това най-вероятно се дължи на SLC алгоритмите за кеширане, които дискът използва вместо MLC алгоритми.

Crystal Disk Mark

Този бенчмарк се използва за оценка на скоростите на четене и запис чрез симулация на достъп до случайна информация – предимно некомпресируеми файлове. Резултатите тук са практически идентични с тези, указани в спецификациите на WD Black – 2039 MB/s скорост на четене и 833MB/s скорост на запис. Резултатите при обработка на 4K съдържание също са много добри – 50 и 170MB/s респективно.

AS SSD Benchmark

Най-сериозният тест за твърдотелни дискове е безспорно AS SSD – той разчита само на некомпресируеми файлове, когато мери производителността. В повечето случаи този тест може да бъде приеман като „най-лошият възможен сценарий“ за SSD дисковете.

Резултатите от този тест са малко по-ниски от тези в останалите, но това е нормално и се наблюдава при тестове и на хардуер от други производители. WD Black PCIe постигна резултат от 1974 точки и скорости на четене/запис респективно 1,3GB/s и 788MB/s.

4K резултатите са добри, а IOPS операциите – 167K/131K, което отново е много близо до рейтингите на производителя – 170K/134K. Тестът с копиране показва скорости над SATA интерфейса, което е напълно очаквано.

PC MARK 8 Storage

PC MARK тестовете опитват да симулират ситуации, които най-много се приближават до реалните условия на експлоатация. В Storage компонента на този тест нещата стоят по същия начин – използват се симулации на записи и четене от програми като Adobe Creative Suite, Microsoft Office, както и селекция от популярни игри. Това дава много добра представа какво могат да очакват потребителите като реално представяне в ежедневието от диска.

Анализ на резултатите и заключение

Повечето тестове показаха, че WD Black PCIe демонстрира производителност, сходна с представените от производителя спецификации. Дискът е напълно способен да достигне скорости на четене от над 2GB/s и запис над 800MB/s, а 4К QD1 многозадачните случайни операции дават много добри стойности.

В PC MARK 8 широчината на лентата е средно 357MB/s, което изпреварва очаквано всички SATA дискове, очаквано за PCIe интерфейса. Сравнени с останалите PCIe SSD обаче този резултат е в средата на класирането.

Като цяло WD Black PCIe е солидно предложение за всички, които искат да ползват PCIe NVMe устройство на атрактивна цена. Дискът изпреварва прекия си конкурент в лицето на Intel 600P – а идва и на доста по-добра цена. 5-годишната гаранция, разположението на компонентите по печатната платка, както удобния софтуер, предоставен от Western Digital правят решението ни да препоръчаме този диск доста лесно.

4 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ревю: WD Black PCIe SSD – солидно предложение във високия клас"    

абонамент за бюлетина