Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Fractal Design Define R6 - Най-доброто от Швеция след ABBA

13 април 2018
6225 прочитания
9 одобрения
0 неодобрения

Когато асемблираме компютърна конфигурация, често забравяме за важността на един ключов компонент – кутията. В много случаи изборът на кутия определя не само безпроблемното сглобяване на компонентите, но и ефективната им работа, без да броим спестените наранявания и нерви. Ето защо днес сме решили да ви представим кутията Define R6 на шведите от Fractal Design. Както всички знаете, шведите са дали на света много солидни неща – като Saab, IKEA и Therion (или ABBA, ако не сте се подразнили от шегата в заглавието) – а в настоящото ревю ще разберем дали са се справили добре с компютърните кутии.

Дизайн и първи впечатления

Define R6 следва философията на линията, но отвежда нещата една стъпка напред – що се отнася до използвани материали и дизайн. Кутията е изчистена, с остри ръбове и стилен външен вид – тук няма да намерите ребра, заоблени въздухозаборници и лед светлини в безброй нюанси. За сметка на това ще получите алуминиева предна вратичка, страничен панел от закалено стъкло с черен кант, подвижен горен панел, безшумните 140 мм перки на Fractal Design и филтри – множество филтри. Не на последно място – организацията на пространството вътре в кутията е чудесна, но на това ще се спрем по-подробно след малко.

 


Опаковка и окомплектовка

R6 идва в скромна кафява картонена кутия, върху която е разпъната схема на всички компоненти, които ще получите вътре, както и обичайните указания и стандартни означения. В комплекта са включени различни по размер и предназначение черни болтове, малко свински опашки и микрофибърна кърпичка за почистване на споменатото по-горе закалено стъкло. Упътването е доста детайлно, което помага да вземете максималното от кутията и функционалностите, които тя предлага.

Поглед отвън

Панелът от закалено стъкло безспорно е един от ключовите елементи на R6 и това е напълно разбираемо. Fractal Design са поставили стъклото върху метална рамка, а също така са избрали да не го тонират. Резултатът от тези решения е, че при добре изчистено стъкло, то на практика става невидимо, а поставянето и свалянето му е доста стабилно, благодарение на металната рамка.

Десният панел на кутията е от солиден метал – зад него се помещават повечето кабели, които ще вържете към дъното и останалите компоненти. Предната вратичка е с алуминиево покритие и се отваря наляво. В горната и част има прорез, който позволява на LED светлината на Power бутона да бъде видима и при затворено положение на вратичката.

Вътрешната част е покрита от филтър, а в предната част на шасито, зад решетка и още един по-едър филтър, са поставени два 140 мм бели вентилатора. На тази позиция можете да сложите до 3 х 120мм, ако предпочитате повече перки за сметка на диаметъра. В горната част има 5,25-инчов отвор за CD/DVD/Blu-Ray устройства – които се срещат все по-рядко, но е хубаво да има възможност за подобен монтаж.

На гърба на кутията намираме слота за монтаж на захранване, който е екипиран с подвижна рамка, на която се закрепя самото захранване, след което се плъзга навътре в кутията. Над нея се намират седем хоризонтални и два вертикални слота, над които е задния бял 140 мм вентилатор.

Горната част на кутията е дом на контролния панел – два USB 3.0, два USB 2.0, бутон за включване, Reset бутон и аудио входове. Под горния капак, който се отваря с бутон на гърба, се намира звукоуплътнение и място за монтаж на радиатор и/или водно охлаждане. Подът на кутията също е снабден с филтър, който лесно се плъзга навън, когато се налага почистване.

Поглед отвътре

Достъпът до вътрешността се осъществява по конвенционалния начин – чрез развиване на четири винта, които държат двата странични капака. Отвътре Define R6 изглежда по шведски – качествено, здраво и с мисъл. HDD слотовете за монтаж се намират зад вратичка – за да може нищо да не дразни погледа през стъкления панел. Мястото за монтаж на дъното е върху метална решетка, зад която минават всички кабели – по същата причина – визуална естетика. За целта в шасито има няколко гумени отвора – един от долната част, през който да минат кабелите за захранването, два вдясно и два отгоре – за всички необходими връзки между дъното и останалите компоненти.

Поглед отзад на разглобеното шаси разкрива HUB за вентилатори, който се захранва от SATA конектор и може да управлява шест 3-пинови или три PWM вентилатори – удобно решение за хората, които държат на охлаждане без компромиси. Тук са монтирани и двете скоби за прикрепяне на SSD носители, както и две велкро ленти за добра организация на кабелите.

Мястото между металната скара и страничния панел не е особено щедро и при повечко кабели можете да имате проблеми със затварянето на кутията, но ако използвате мъдро опциите на Fractal Design за рутиране на кабелите, това много лесно може да бъде избегнато. Двата предни 140мм вентилатора са предвидени за охлаждане на HDD слотовете, но ако системата няма подобен носител, цялото шаси за HDD монтаж може да бъде премахнато и въздуха да отива към GPU или процесора.

 

Монтаж и краен резултат

Компоненти:

MSI Mortar B350M - предоставена от MSI
AMD Ryzen 5 2400 - предоставен от AMD
2x8GB Corsair Vengeance DDR4 3000 LPX - предоставени от Corsair
Western Digital Black M.2 SSD 512GB - предоставен от Солитрон
Chieftec A-135 Bronze PSUПроцесът на асемблиране в нашия случай беше изключително лесен и доста олекотен, поради липсата на GPU. Първо монтирахме захранването, след което рутирахме необходимите кабели към мястото за монтаж на дъното. Предварително бяхме монтирали процесора, RAM паметта и M.2 диска на самото дъно, след което го закрепихме на монтажните точки на шасито. Последва включване на захранващите кабели за дъното и множеството вентилатори – всичко това отне под половин час. Крайният резултат можете да видите на снимката – получи се изключително чисто и стилно. Очакваме подобаваща видеокарта, която гордо да закачим на „витрината“ на Define R6.

Финални думи

Define R6 е достоен представител на линията Define на Fractal Design – нещо повече – тази кутия стои на върха на „хранителната верига“. Тези от вас, които търсят агресивен външен вид и дискотечни LED светлини, ще трябва да изберат друго решение. За всички останали R6 предлага много стил, изключителна здравина и удобство, широко вътрешно пространство с много опции за настройка, прозорец от закалено стъкло, който дава съвсем друго усещане и визия за компютърната система. Достъпът до всички компоненти е лесен, а в пакета са включени три 140 мм перки с доста добро качество, което е бонус. Като фенове на шведския дизайн и ABBA (шегуваме се, разбира се), горещо препоръчваме това решение.


9 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Ревю"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Fractal Design Define R6 - Най-доброто от Швеция след ABBA"    

абонамент за бюлетина