Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Google I/O 2018: най-интересните новини от голямото събитие

13 май 2018
7191 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Ежегодната Google I/O конференция на разработчиците е най-важното Google-ориентирано събитие на годината. За разлика от Apple, при които най-голямото събитие е септемврийската конференция с акцент върху новите модели iPhone, Google преди всичко е софтуерна компания. Всяка година на Google I/O се запознаваме с последните достижения при потребителските технологии. Разбира се, Google не са като отворена книга и държат достатъчно тайни проекти зад затворени врати. Но важното е, че компанията не крие накъде е насочен фокуса й и в кои технологии ще се развива в близко бъдеще. След Google I/O 2018 стана пределно ясно, че акцентът е изкуственият интелект и Google Assistant ще играе централна роля в екосистемата на компанията. Получихме и първи поглед към новата ОС Android P, за което можете да прочетете тук. 

 

Прочетете още: Солитрон: Технологиите от бъдещето вече са тук

Smart Compose в Gmail

Това е нова и доста полезна функция на Gmail, която ще използва машинно обучение, за да предвижда не просто думи, а цели фрази и изречения. И тук не става въпрос за елементарни предположения, като адреси и имена, а за изречения базирани на контекста от цялата ви Gmail история. Новата функция ще започне да се появява сред потребителите от юни месец.

Google Photos и ИИ

Google Photos получава стабилна порция от новости изцяло базирани на изкуствен интелект и машинно обучение. За пример, Google Photos може да вземе стара черно-бяла снимка и да я превърне в цветна. Но не просто да я покрие с цветове, а използвайки ИИ да я конвертира в реалистични цветове, че дори и да пипне фокуса и да изчисти определени детаили в процеса.

Нови гласове за Google Assistant

Първоначалният глас на Google Assistant беше базиран на предварителни запази и носеше името Холи (Holly). Сега Google Assistant получава 6 нови гласа, сред които е американският певец Джон Леджънт (John Legend). Google използват WaveNet, за да направят гласовете да звучат по-реалистично, като идеята е в близко бъдеще да бъдат идеално усвоени всички акценти от всички говорими езици на планетата. До края на годината Google Assistant ще поддържа напълно общо 30 езика.

Естествени разговори

Google са направили тонове ъпгрейди на Google Assistant отнасящи се към провеждането на естествени разговори. След първоначалната команда за събуждане ("Hey Google"), разговорите с виртуалния асистент ще могат да продължат и да бъдат съвсем естествени. Тази нова функция трябва да се появи през следващите няколко седмици.

Поддръжката на Multiple Actions също идва за Google Assistant, позволявайки на виртуалния асистент да изпълнява няколко различни команди по едно и също време.

В това направеление е и функцията "Pretty Please", която ще помага на децата да се учат на учтивост, отговаряйки с позитивна подкрепа когато малчуганите употребяват вълшебна думичка. "Pretty Please" трябва да се появи като функция до края на годината.

Google Duplex

Използвайки текст-към-говор, дълбоко заучаване, ИИ и още, Google Assistant, вече може да е истински асистент. На демо показано на I/O 2018, Google Assistant проведе разговор със служителка на салон за разкрасяване, уговаряйки час за прическа. Ако все още не сте видяли видеото, направете го сега...

Стряскащо е. Разбира се, Google Duplex няма да се появи скоро или поне до края на годината, но знаем, че Google работят усилено, за да го внедрят както при потребителите, така и сред корпоративните си клиенти. Ранна версия на Google Duplex ще бъде разпространена в следващите месеци сред компании развиващи различни бизнеси, а събраните данни ще позволят на Google да усъвършенстват услугата.

Новости в Google Maps

Нов таб "For You" в Google Maps ще показва нови фирми и бизнеси в околността, в която се намирате, включително ресторанти, кафенета и барове, които в момента се котират. В тази връзка идва и новият "Your Match" резултат, който на база предишни посещения на дадено заведение и поставен рейтинг, ще ви посочва на картата нови места, които да посетите и които вероятно ще ви харесат.

Ако имате разногласия кой ресторант да посетите когато сте цяла група, задържане върху името на ресторант ще го добави в нов списък, който впоследствие ще можете да споделите с приятели. Тогава приятелите могат да добавят собствени варианти, а накрая групата може да избере конкретно място за хранене от сформирания списък.

Всички тези новости ще се появят в Google Maps по някое време през лятото.

Компютърно зрение

Още една удивителна нова функция, която няма да се появи до края на годината, но в съвсем близко бъдеще е комбинация между компютърното зрение на камерата на телефона и Google Maps Street View, за да се получи AR (добавена реалност) в Google Maps. Това ще е особено полезно за навигация докато шофирате, тъй като ще виждате дори с периферното си зрение кога и къде точно трябва да завиете.

Още нещо интересно е, че Google Lens ще придобие нови възможности и ще се появи на редица нови устройства в идните седмици. Google Lens вече ще разбира думи – насочвайки камерата към табела или някакъв надпис, ще получавате превода в реално време. Но вече ще е възможно да получавате и контекст – за пример, Google Lens ще може да види ястие от меню и да ви каже какви са съставките му. В тази връзка са и редица нови функции свързани с пазарувания, като да речем, посочвайки камерата към даден продукт, ще виждате не само цената му, но и какво твърдят другите потребители.

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Репортажи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google I/O 2018: най-интересните новини от голямото събитие"    

абонамент за бюлетина