Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Как да се предпазите от хакване (ако сте геймъри)?

26 май 2018
3854 прочитания
2 одобрения
0 неодобрения

Ако играете игри, сте идеална цел за хакерите. Е, да, вероятно се считате за тех гуру и знаете какво е SSD, както и сте виждали поне веднъж HDMI кабел. Но има нещо, което прави геймърите уязвими повече от останалите – те са онлайн и се логват към ужасно много сайтове и услуги.

По-рано тази година, хакери компрометираха акаунтите на хиляди Fortnite играчи и отмъкнаха доволно количество валута за нула време. Как? Просто защото тези играчи са използвали комбинациите си от потребителско име и парола на други места в мрежата. И някакси, някъде са изтекли. Подобни трагедии се случват постоянно, но могат да се предотвратят.

 

Какво има значение, когато става въпрос за сигурност?

Всичко има значение. Сигурността е като балон. Ако има само една дупка, това вече не е балон. Отнася ли се до гейминг приложения, ако имате уникални пароли за акаунтите си в Battle.net и Steam, но паролите между любимите ви гейминг сайтове и форуми се повтарят, а използвате и същите тези пароли за PayPal, електронна поща или Facebook, то тогава сте уязвими.

Пароли изтичат постоянно за всякакъв тип сайтове. Мислите си, че никой няма интерес от нишовия форум на Everquest, но хакерите могат да използват паролата ви оттам за логване в електронното ви банкиране и воала – прецаканите сте!

Помислете за всяко място, на което имате регистриран акаунт. Акаунта ви в PlayStation Network, Microsoft акаунта ви, Reddit, IGN, IMDB, Netflix, PC World… Имате много акаунти, нали? И всеки от тях съдържа по малко от вашите лични данни, независимо дали става въпрос за малкото ви име, фамилията, прякора или номера на дебитната ви карта. Разбира се, трудно е да си бдителен с толкова много акаунти, но с добри навици, всичко може да си дойде на мястото.

Откъде да започнем?

Започнете с паролите. Всички знаем, че "Password123" не е вариант и лесно се налучква. Но същото се отнася за "StarWars", "qweqwe123" и "1234567890", тъй като са екстремно популярни и преизползвани. Също така е вероятно, уникалната ви и забавна парола, която си държите от 6-ти клас насам – "Terminatora", примерно – да е също толкова лесна.

Трябва да имате шантави и дълги пароли за всичко. Но трябва и да са сложни. Паролите, които са дълги, включвщи цифри, главни букви и специални символи са идеалните пароли. Не използвайте често срещани фрази и думи. "GaMeOfThRoNeS_123" не е толкова сигурна парола, колкото е "dQW34Cdasd.e!=-".

Честата промяна на паролите е едно от най-досадните неща, но и е интегрална част от защитата. Отделете известно време и си запишете, кои сайтове най-често посещавате. Вероятно в списъка си ще имате Facebook, Gmail, Twitter, Reddit, YouTube, Battle.net, Steam, Xbox Live, GOG, PlayStation Network, PocketGamer, TouchArcade. Чудесно, запишете си ги всичките и след това...

Свалете мениджър на пароли

Може би помните десетина телефонни номера, че дори и номера на дебитната си карта, но няма как да помните 30+ силни пароли. Ако можете, тогава вероятно не са достатъчно сложни и силни. Затова ви трябва мениджър на пароли. А много от тези полезни приложения, дори сами ще измислят идеалните пароли.

Тук е важно да споменем, че браузър-базираните мениджъри на пароли имат история с хакерите, какъвто беше случая с Opera през 2016-та. Затова препоръчваме да си свалите мениджър на пароли за телефона. Някои използват LastPass, други използват 1Password (повече за избора можете да прочетете в актуалния ни материал "Най-добрите мениджъри на пароли за Android"), но хубавото е, че ако имате подобно приложение, ще трябва да помните само една парола – мастър паролата на самия мениджър (или просто да използвате пръстовия си отпечатък).

 

Активирайте двуфакторно удостоверение

Двуфакторното удостоверение е модерният начин да се каже "приложението изисква да се легитимираш". Това означава, че когато се логвате към нещо, ще получите SMS на телефона си или и-мейл с допълнителен код. Можете да си свалите и специално приложение, което генерира този код на телефона. В този случай, никой не може да влезе в акаунта ви, освен ако не вкара кода за легитимация.

Активирането на двуфакторното удостоверение може да е разликата между това някой друг да се логне в акаунта на любимото ви MMO и да ви открадне заработеното с толкова много труд и време злато и герои или, ами... това да не се случва. Ако получите подобен код за легитимиране когато всъщност, не се логвате, това е ясна индикация, че някой се опитва да ви хакне.

Много гейминг приложения позволяват активиране на двуфакторно удостоверение. По-долу ще видите списък от TwoFactorAuth.org, заедно с линкове към инструкции как да направите активацията:

Ако просто сте скролнали през списъка и сте си казали "Хм, а къде е League of Legends?!" или някоя друга услуга/игра, която ползвате – пишете им мейл! Направете така, че разработчиците да знаят колко важна за вас е сигурността. Базовото двуфакторно удостоверение е нещо, за което си струва да им пишете, освен дежурния бъг и фийчър репорт.

2 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да се предпазите от хакване (ако сте геймъри)?"    

абонамент за бюлетина