Автомобил Tesla Model S е катастрофирал в спрял полицейски джип в Лагуна Бийч. По данни на органите, в колата е бил активен режима на автопилот при катастрофата. Все още не е ясно какво точно е правел шофьорът по време на злополуката, но инцидентът повдига нови въпроси за сигурността на полуавтономната функция в моделите на Tesla.

Компанията от своя страна заяви, че редовно напомня на потребителите на автопилота, че трябва да държат ръцете си на волана, дори когато функцията е активирана. "Технологията не прави колата неуязвима за всякакви инциденти", казват от Tesla. Всъщност, вградените защити в колата изключват автопилота, ако шофьора махне ръце от волана за повече от 1 минута, а ако повтори нарушението, спират функцията за целия ден и спират колата за почивка.

Явно обаче тези предпазни мерки не са достатъчни - има доста доклади за шофьори, които свалят ръце от волана, а в един от случаите дори се преместват на съседната седалка. Дали това означава, че самият софтуер е опасен или просто потребителите не изпълняват инструкциите на компанията, тепърва ще става ясно.