Използването на дронове за наблюдение все още кара много хора да се чувстват неудобно, но това не спира компаниите да търсят все по-ефективни методи да използват машините точно за това. Учени са разработили експериментална система от дронове, която използва изкуствен интелект, за да засича агресивно поведение в тълпи. Екипът е обучил системата да разпознава различни агресивни действия - удари, ритници, стрелба и атака с хладно оръжие. След като разпознае такова действие, системата го маркира във подаваното на живо видео от камерата на дрона.

На теория подобна система може да засече от въздуха безредици, които иначе биха били пропуснати от наземните служители на реда или да предоставят доказателства за това откъде е произведен изстрел. Разбира се, системата все още е много далеч от реално приложение - учените са използвали доброволци за тестовете си, а условията са били близки до идеалните - достатъчно пространство между хората, преекспонирани движения. AI системата постига максимална ефективност от 94%, но тя спада драстично, когато хората, участващи в експеримента, се увеличат като бройка.

Има и друг проблем - етичен. Възникват притеснения, че подобна система може да бъде използвана нерегламентирано и за да насърчава полицейска бруталност. Правителства мога да използват изкуствения интелект, за да записват информация за важни лица под претекст, че следят за безредици и прочее. За да се избегнат подобни сценарии, трябва да бъде регламентирано какво точно прави камерата и какво се случва с данните след това - за да не се окаже един ден, че могат да ви арестуват за ръкостискане.