Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Ревю: Samsung Gear Fit 2 – фитнес, сън и здравословно хранене върху китката

13 юни 2018
8480 прочитания
6 одобрения
2 неодобрения

 

Преди по-малко от две години, с излизането на Apple Watch, повечето технологични гиганти рязко яхнаха вълната на умните часовници и фитнес гривни. Тази технология съществува от доста по-отдавна, но както обикновено, когато Apple представи свой „иновативен“ продукт, това дава тласък в подходящата посока. Въпреки този тласък обаче, повечето предложения в сферата на умните часовници и фитнес гривни можеха да се опишат с една дума „незрели“.

Имаше доста проблеми – като започнем от различните операционни системи, на които залагаха производителите, минем през краткия живот на батерията и стигнем разбира се до високата цена. Най-разочароващото обаче беше, че повечето гривни и часовници – независимо от ценовия диапазон и различните материали – предлагаха почти идентични функционалности.

Две години по-късно имаме сериозен напредък и узряване на технологията – поради много фактори – от една страна производителите набраха необходимия опит и разбраха какво искат потребителите, кое работи и кое не, какви пари са склонни да похарчат за умен часовник/гривна, а също така полираха софтуерната страна на нещата. Ето защо вече има смисъл да ви представя ревю на една джаджа, която събира най-доброто от двата свята – фитнес гривна и умен часовник – Samsung Gear Fit 2.

Кратка предистория

Оригиналният Gear Fit датира от далечната 2014-а година (доста преди Apple Watch) и всъщност е първата подобна джаджа с извит AMOLED дисплей (поне според Samsung). Устройството имаше обичайните функционалности – крачкомер, сензор за пулса, спортни режими за ходене и тичане, както и възможност за следене на съня. Въпреки многото недостатъци на тази гривна – кратък живот на батерията, бавен интерфейс, странна операционна система – тя направи нещо много важно – показа, че тези устройства могат да бъдат стилни, красиви и удобни за носене.

 

Две години по-късно (през юни 2016-а) се появява наследникът Gear Fit 2с доста подобрения под „капака“ - не само хардуерни, но и софтуерни. Сигурно се чудите защо ви занимавам с джаджа на 2 години? В началото на тази година се появи Samsung Gear Fit 2 Pro, която трябваше да бъде наследник на разглеждания от мен модел. За съжаление, разликите между двата модела са абсолютно незначителни (като хардуер гривните са почти идентични, а в софтуера са добавени повече опции за хора, които се занимават с плуване). Това прави чистата Gear Fit 2 много атрактивно предложение, с оглед на доста по-ниската му цена. Но да продължим нататък.

Дизайн, изработка и първи впечатления

Gear Fit 2 е джаджа, насочена към спортните ентусиасти и това си личи от избора на цветове, материали и цялостен дизайн. По-голямата част от устройството е изработено от поликарбонат, като около екрана има алуминиева рамка, а самият дисплей е покрит със закалено стъкло (Corning Gorilla Glass 3). Каишката, която идва в пакета, е силиконова, а цветовите опции са черен, син и лилав. Изборът на тези материали не е случаен – теглото на гривната е само 28 грама – което е от изключително значение при всички фитнес и спорт ориентирани джаджи.

 

Дизайнът на Gear Fit 2 е много изчистен – каишката (която за съжаление е специфична и не може да бъде подменяна с конвенционални 20 или 22 милиметрови каишки за часовник) преминава плавно към тялото на устройството, а извитият AMOLED дисплей придава футуристичен вид. Нищо не смущава погледа на предната част на гривната – около дисплея има алуминиева рамка в сходен цвят (в моя случай син). Отдясно на гривната се намират два физически бутона – единият игра ролята на Home бутон, а другият е Back. Страната, която лежи върху китката (и също е комфортно извита) помещава сензора за пулс и магнитните конектори за зареждане.

 

Гривната е много удобна за носене – комбинацията от ниско тегло, извит дизайн и силиконова каишка много скоро ще ви накарат да забравите, че имате нещо на ръката си. Визията е далеч от „бизнес“, което по никакъв начин не значи „евтина“. Спортен и младежки е първото, което ми идва на ум, когато трябва да определя цялостния дизайн на Gear Fit 2.

Дисплей и хардуер

Дисплеят безспорно е най-впечатляващата част от тази гривна – това е извит S-AMOLED с диагонал 1,55 инча и разделителна способност 216х432 пиксела (гъстота на пикселите 332 на инч). AMOLED технологията дава възможност за много дълбок черен цвят и съответно несравним с LCD дисплеите контраст, като същевременно може да бъде използван в енергоефективни режими – когато черните пиксели биват напълно изключени. Това дава възможност и за функции като „always on”, познати от смартфоните от серията Galaxy на Samsung. Дисплеят е ярък и изглежда чудесно – всъщност е най-добрият, който съм виждал на подобна джаджа, задминавайки в пъти по-скъпи умни часовници (може би заради извивката, която придава съвсем различно усещане).

 

Хардуерът на гривната е доста потентен за подобно устройство – двуядрен процесор Exynos 3250 на 1,0GHz, 512MB RAM и 4GB вградена памет. Допълнително получавате Wi-Fi: 802.11 b/g/n и Bluetooth 4.1 свързаност, вграден GPS с GLONASS, IP68 защита от прах и вода (до 1,5 метра за 30 минути) и 200 mAh батерия. Подобна конфигурация дава доста свобода при използването на Gear Fit 2, както свързано със смартфон, така и напълно самостоятелно. По-подробно за това в следващата секция.

Софтуер, приложения, сензори

Gear Fit 2 използва операционната система на Samsung – TizenOS, която компанията лансира в почти всички носими джаджи. Тя е Linux базирана, с отворен код и написана на HTML5, C и C++. Изборът на собствена OS има своите предимства и недостатъци – от една страна това дава възможност на Samsung да настрои фино производителността на всичките си джаджи – работата на Gear Fit 2 например е изключително плавна – забавяне се забелязва единствено при по-тежките приложения от партньори – като Under Armor Record  и Endomondo например.

Преди да се гмурна (играта на думи не е целенасочена) по-дълбоко в приложенията, ще ви кажа няколко думи за сензорите, с които разполага гривната. На лице е дежурният акселерометър, който се ползва за засичане на крачките, жироскоп (който може да засича различни упражнения), барометър и оптичен сензор за измерване на пулс.

Приложенията, които са предварително инсталирани на Gear Fit 2, принципно са напълно достатъчни за основна функционалност. От основния екран (Watchface), който можете да смените с различни предефинирани опции или да изтеглите от безбройното много предложения в Gear Apps, суайпвате наляво за известия, а надясно можете да разгледате до 8 widgets. Дръпване на екрана надолу отваря меню за бърз достъп до яркостта на екрана и тихия режим (Do Not Disturb). На този екран има бърза връзка към музикалния плейър и информация за свързаността и нивото на батерията.

Малкият хардуерен бутон отваря вертикално меню с приложения и достъп до Settings. Find My Phone ще накара телефонът ви да издава звук, за да го намерите, ако случайно сте забравили къде е. Water е приложение за следене и логване на приема на вода, Exercise дава достъп до различни упражнения, които гривната може да следи, Heart Rate управлява сензора за пулс, Weather  приложението се свързва с телефона (или ползва Wi-Fi на гривната) и показва метео информация, както и прогноза за идните дни.

24-Hour Log дава обобщена информация за дейностите ви през последния ден, Music Player пуска музика, след това идват Step и Floorsкоито броят стъпките и изкачените стълби (можете да задавате цели), имате Timer и Stopwatch, Caffeine следи за изпитите през деня кафета, Calories и Food, както можете да се досетите се грижат за храната и поетите калории. Schedule е календар, които се синхронизира с телефона и показва събитията за деня, Alarm дава възможност да задавате различни тихи аларми.

Време е за спорт!

Гривната може да засича сама различни спортни дейности, благодарение на алгоритми, ползващи акселерометъра и жироскопа (както и GPS чипа). След десет минути на кростренажор например гривната ще ви извести, че извършвате eliptical упражнение и автоматично ще включи екран с информация за изгорените калории и времето, прекарано на машината (както и пулса и темпото – показани със зелена пулсация).

 

Тези алгоритми работят много добре – ходене, тичане, кростренажор и гребния тренажор във фитнеса бяха засечени без проблеми. Сред останалите вградени упражнения, които можете да следите са разходка в планината (Hiking), колоездене (Cycling), напади (Lunges), коремни преси (Crunches), клякания (Squats), скокове (Star Jumps) – при тях повторенията също се отчитат от гривната, а предварително можете да зададете цел – продължителност, серии и повторения или пък калории, които трябва да бъдат изгорени. Последните три възможности са йога, пилатес и друго упражнение, но мъжкото ми достойнство се възпротиви да ги тествам в залата, в която тренирам.

 

Приложението, което агрегира цялата тази информация на смартфона е Samsung Health, но истинското предимство е колаборацията с Under Armorспециалистите във фитнес и спорт приложенията. Всъщност, всички притежатели на Gear Fit 2 получават една година Premium достъп до Endomondoедно от най-добрите приложения за следене на спортни дейности (най-вече бягане и колоездене, но също така много други).

Record пък е композитна програмка, която събира данни за фитнес, сън, хранене и активност. Това приложение предлага доста по-подробни фитнес упражнения – като бицепс сгъвания, гръдни преси, комбинирани упражнения за цяло тяло, горна част и т.н.


My Fitness Pal
също има интеграция директно на гривната със собствен Widget, чрез който можете да логвате калориите от различни хранения или дори да избирате ястия. Всички тези приложения се синхронизират по между си и дават доста подробна информация за ежедневния ви режим.

Почивка и сън?

Вграденият пулсомер и ниското тегло правят Gear Fit 2 удобна за следене на съня. Такава възможност има не само през предварително инсталираните приложения, но и чрез специализирани програмки от трети страни. На сутринта ще получите доклад за съня си – с различните зони въз основа на пулса и движенията ви през нощта. Полезна функция, която всъщност ще ви покаже колко малко спите на практика!

Музика!

Друг важен момент е наличието на 4GB памет, която можете да ползвате, за да слушате музика директно от Gear Fit 2 към Bluetooth слушалки. Тествах тази функционалност с JBL Focus 700 и докладвам, че работи отлично. В нито един момент аудиото не прекъсваше, а нивото на звука беше достатъчно високо. Бонус при използването на безжични слушалки е фитнес асистентът, който съобщава (с леко роботски женски глас) до къде сте с даденото упражнение. Също много приятно хрумване.

 

Тук също имаме едно много силно партньорство – а именно със стрийминг услугата Spotify. На практика имате възможност да слушате неограничено количество музика без да влачите смартфона със себе си. Това става чрез логване в Spotify акаунта и настройка да бъде използвана Wi-Fi връзката на гривната. Разбира се, трябва да имате налично Wi-Fi, но повечето фитнес зали предлагат такова, а вкъщи работата е ясна. Premium потребителите на Spotify дори могат да свалят директно песни на паметта на Gear Fit 2, за да слушат офлайн.

Като дистанционно за смартфон?

В магазина за приложения на Samsung определено има доста по-малко предложения от Google Play, но въпреки това се намират полезни програмки. Някои от тях са безплатни, други изискват скромни суми от 2-3 лева, срещу които можете да получите доста интересни функционалности. Gear Tools приложението е едно от най-полезните – в него можете да намерите калкулатор, фенерче, възможност за отдалечен контрол на камерата на смартфона (за всички воайори) и много други.


Известия!

За малко да забравя една от основните и най-разпространени функционалности на подобни гривни/умни часовници. Това са известията, които получавате от смартфона – входящи или пропуснати обаждания, различни видове текстови съобщения, Facebook, Viber, Gmail, аларми и други подобни. Gear Fit 2 може да синхронизира почти всичко, което извежда съобщения на смартфона и да го покаже на дисплея си.

Имате опции за изтриване, архивиране или бърз отговор, в зависимост от конкретното приложение. Бързите отговори са предефинирани, но могат да бъдат променяни (кирилицата е напълно поддържана), така че, ако някой ви звъни, но не можете да вдигнете, лесно можете да му изпратите съобщение „Ще ти звънна по късно“, без дори да изваждате смартфона от джоба си.

Батерията... ах, батерията...

Батерията е малка за устройство с подобен дисплей и всички тези сензори и функционалности. Според Samsung можете да изкарате 4-5 дни в режим готовност и 2-3 дни умерена употреба. Ако обаче слушате музика през Wi-Fi, докато тичате и засичате с GPS местоположението си, това ще продължи няколко часа. Нормална употреба – логване на сън, час и половина фитнес, час слушане на музика, известия и изключени GPS/Wi-Fi ще ви дадат 24-36 часа. Да, това е малко, но Apple Watch например има сходна производителност, но това не спира хората да дават една торба пари за него. Няма как да избягам от факта, че ми се иска батерията да беше с по-голям капацитет. Това е може би единственият недостатък на иначе едно отлично устройство.

Финални думи

Gear Fit 2 е уникална джаджа по много причини. Извитият Super AMOLED дисплей и дава футуристичен вид и неповторим дизайн. Самият екран е прекрасен – ярък, цветен и с висока резолюция. Нещата, които гривната може да направи за вас, без дори да подозирате, са изключително много – няма да ги описвам и без това ревюто стана дългичко. Само ще кажа, че когато свалих гривната за ден, функционалностите веднага започнаха да ми липсват. Удобна, лека и мощна, тази гривна е чудесна покупка не само за фитнес маниаците.

 

Друг много силен момент – Gear Fit 2 според мен предлага около 90% от функционалностите на спортния умен часовник на Samsung – Gear Sport. Цената на последния е около 600 лева, докато гривната може да се намери за 299. В началото исках да кръста ревюто „Gear Sport за бедни“ или „По-достъпният Gear Sport”, но такива заглавия носят негативна конотация и ограбват от красотата на това устройство. То е напълно завършен пакет само по себе си. Разбира се, с лек компромис в живота на батерията, но очакваме Samsung да оправят това в задаващата се Gear Fit 3.

 

6 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Ревю"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ревю: Samsung Gear Fit 2 – фитнес, сън и здравословно хранене върху китката"    

абонамент за бюлетина