Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Технологични жокери за организирането на вашата ваканция

Всеки любител на пътешествията знае колко е важно да пестиш време без това да се отразява негативно на общия план и технологичните инструменти могат да ви помогнат за това

05 юли 2018
5539 прочитания
1 одобрение
0 неодобрения

Смартфон? Налице. Резервна батерия? Налична. Захранващи кабели? Също. След като направите проверка опаковано ли е всичко, от което имате нужда за лятната си ваканция, спокойно можете да преминете към по-трудната и същевременно по-забавна част - да планирате какво ще правите.

 Печатните пътеводители и хартиените карти останаха в миналото, най-малкото защото технологичните инструменти са много по-ефективни във всяко едно отношение и планирането на отпуската не прави изключение от това правило. Едновременно с това всеки любител на пътешествията знае колко е важно да пестиш време без това да се отразява негативно на общия план. Един от начините за това е като създадете собствена карта на пътешествието си в Google и изтеглите подходящо приложение за управление на маршрута и водене на важни бележки.

Прочетете още: 10 невероятни джаджи за почивката на плажа

Разбира се, има много хора, които предпочитат да мислят ден за ден през отпуската си и смятат, че планирането ѝ с помощта на технологични инструменти е предателство към спонтанността, но всъщност те освобождават време, което иначе бихте загубили, докато се питате: “Какво да правя днес?”, а и нищо не ви пречи по всяко време да промените първоначалния план. Затова и в следващите редове ще обърнем внимание на това как можете да използвате технологиите, за да планирате пътуването си с максимално удоволствие.

Създаване на персонализирана карта в Google

Защо да обикаляте наляво-надясно с хартиена карта, когато можете да си създадете дигитална такава специално за вашето пътуване? (Дори в зони без клетъчна услуга можете да използвате по-рано изтеглени карти в офлайн режим). Уеб приложението My Maps на Google е един от най-често използваните за планиране на пътувания от години насам.

В него, с помощта на опцията за създаване на карти на Google, можете да търсите интересни обекти като музеи, ресторанти и хотели и да ги отбележите предварително. За да направите надписите по-лесни за четене, можете да ги оцветите или да ги маркирате със символи – с икона лъжица и нож за ресторанти или такава на легло за хотели. Освен това, можете да добавяте бележки към всяко нещо на картата, което ви се стори интересно, като например няколко думи за храната или обслужването в някой ресторант. Можете също да създавате различни "слоеве", които да ви помогнат в организацията на пътуването – например можете да създавате отделен “слой” за всеки ден от пътуването. След като създадете персонализираната си карта, можете да я отворите през приложението Google Maps в секцията Your places.

Основното предимство на това упражнение е, че визуалният контекст на картата може да ви помогне да планирате всеки ден в зависимост от точките ви на интерес. В минали години, разчитайки на хартиените карти, хората губеха много време само в това да стигнат до желаното място, което често беше свързано и с немалко обърквания на маршрута.

Но това не е единственият начин, по който персонализираните карти спестяват време. Когато например ваш приятел посещава държава или място, където вие сте били преди това, можете просто да изпратите покана до него, за да види създадената от вас карта, а впоследствие и да я допълни. Това определено е много по-полезно, отколкото споделянето на обикновен списък с места за пътуване.

Управление на маршрутите

Създаването на маршрути може да се превърне в доста трудна задача, особено когато става дума за по-дълъг период от време, защото ваканцията ви може да изисква да жонглирате със самолетни полети, автобусни пътувания, коли под наем и хотелски резервации за всяка избрана от вас дестинация.

За радост, има много технологични инструменти, които автоматично организират маршрути. Част от тях са и безплатните мобилни приложения TripIt и Google Trips. И двете могат да сканират вашите заявки за избрани места, резервации на хотели и коли под наем, транспортни билети, след което да съберат тази информация и да я превърнат в маршрут "всичко в едно".

TripIt обаче сякаш е по-добрият вариант, тъй като има по-прост интерфейс, който показва информацията за пътуването в единна времева линия. За да се възползвате максимално от функционалностите на приложението, ви препоръчваме няколко последователни стъпки: създавате отделен имейл акаунт само за пътуванията си; след като резервирате полет, автомобил под наем или хотел, препращате имейлите за потвърждение от вашата лична поща до тази за пътувания; правите същото и с резервациите за нощувки и дневната си програма, а TripIt създава времева линия на вашата отпуска и ви служи като отправна точка.

Електронните таблици са ваш приятел

Ако искате да бъдете по-задълбочени в планирането на отпуската си, една електронна таблица може да ви бъде много полезна. В много случаи хората, които пътуват често, съставят подобни документи, съдържащи информация за страната или мястото, което посещават, списък за проверка на багажа преди пътуване, резюме на общия маршрут и списък на местата за настаняване.

Ето и преглед на това как трябва да изглежда електронната таблица за пътувания.

На едини лист с етикет "Всичко" включвате информация за страната или мястото, например обменния курс на местната валута или културните обичаи. Друг лист, обозначен като контролен, съдържа списък с необходими вещи и действия, които трябва да извършите преди отпътуването си. В листа с маршрути се обобщава общият план за пътуването, включително местата, на които се очаква да бъдете всеки един ден. Най-накрая идва реда на кратък списък на хотелите, в които ще отседнете, заедно с адресите им и датите за настаняването и отпътуване.

Добър инструмент за това е Google Sheets.

1 одобрение
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни съвети"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Технологични жокери за организирането на вашата ваканция"    

абонамент за бюлетина