Статии
Вторник, 6 март 2012, 13:18

Видеокартите AMD Radeon HD 7870 и HD 7850 в тестове с игри и овърклок


Автор: Денислав Славчев  

 

 Вчера AMD официално обявиха Radeon HD 7800 линията си графични карти, базирани на графичното ядро „Pitcairn“, произвеждано по 28 nm технологичен процес и принадлежат към фамилията графични решения „Southern Islands”. Както знаем, съвсем наскоро беше пусната моделната линия, принадлежаща към най-ниския клас дискретни графични модели (Radeon HD 7700), базирана на графичното ядро Cape Verde. По такъв начин остана непокрита доста голяма дистанция между флагманските модели и масовите графични решения.


С обявяването на графичните карти AMD HD 7850 2GB и HD 7870 2GB се цели именно покриването на този сегмент, който е предназначен за “сериозни геймъри”. Ценово двата модела, нови графични карти ще се позиционират в сегмента $199-$399, като препоръчителните цени на дребно зад океана са $249 за Radeon HD 7850 2GB и $349 за Radeon HD 7870.  Картите ще са налични в търговската мрежа малко по-късно през този месец – след 19 март. Повечето производители на графични карти като ASUS, Sapphire, MSI и пр., побързаха да анонсират своите модели, базирани на тези GPU. У нас, по предварителни данни, ориентировъчните очаквани цени са около 650 лв. за Radeon HD 7870 и 460 лв. за Radeon HD 7850. При тези числа очакванията на мнозина относно ценовата приемственост между старата HD 6800 и новата HD 7800 серии ще се окажат напразни. Изглежда в новата седма серия графични решения на AMD няма да сме свидетели на ценова ефективност. Това го видяхме и в топ серията и в ниския клас – HD 7700, затова няма причина и в този сегмент ситуацията да не е аналогична. Тоест отново получаваме графична производителност на висока цена. Единствената надежда за някаква ценова корекция остава евентуално след официалното излизане на конкурентните решения на NVIDIA, базирани на графичното поколение Kepler.

В следствие на цялостната нова политика на компанията AMD относно графичните решения, а именно извеждане от пазара на най-ниския клас дискретни графични решения и интегрирането им в процесорите (APU) – вече имаме три изразени категории дискретни графични 3D решения, базирани на графичните ядра "Tahiti", "Pitcairn" и "Cepe Verde".


Това от една страна е добре, че вече няма да съществуват дискретни графични решения, които само на хартия осигуряват съвременни 3D способности. По този начин вече няма да има подведени потребители с псевдо геймърски графични карти от асемблаторите на PC системи. Новият дискретен нисък клас в лицето на HD 7700 серията вече наистина осигурява начално ниво от 3D графични способности за бюджетния и масов геймър. Топ класът в лицето на HD 7900 остава запазена територия на геймърите-ентусиасти, докато HD 7800, ще е „входния билет“ за запалените геймъри. След това въздълго въведение, нека да обърнем внимание и на самите графични карти от Radeon HD 7800 линията.


Графичното ядро „Pitcairn“

Като член на новото поколение графична фамилия Sothern Iislands на AMD, графичното ядро Pitcairn е базирано на същия технологичен процес и е със същата архитектура, като тази на най-мощния представител - ядрото „Tahiti”.

  


Затова и няма да се спираме на архитектурните особености, тъй като вече ги разгледахме в представянето на ядрото „Tahiti“, а единствено ще акцентираме върху разликите между тези графични ядра като функционалност. Размерът на кристала на GPU при „Pitcairn” е намалял до 212 кв. мм. (365 кв. мм при Tahiti и 123 кв. мм при Cape Verde), спрямо топ модела, което е и почти наполовина спрямо предшественика му – Cayman. При GPU ядрото „Pitcairn” също така е редуциран броя на изчислителните “юнити” от 32GCN на 20 GCN и съответно броя на потоковите процесори (шейдърни ALU-та) от 2048 на 1280 единици. Също така и два от контролерите на паметта са премахнати, като по този начин широчината на шината за достъп до графичната памет е редуцирана до 256 bit.

 


Или най-общо, Pitcairn остава с 1280 шейдърни ALU, 20 изчислителни юнита (GCN), 80 целочислени (40 FP16) текстурника и 32 ROP's, което се вижда и от сравнителната таблица на различните GPU.

Графичното ядро ще бъде основа на двата модела графични карти от серия HD 7800. Съответно то ще бъде в две версии, като пълнофункционалната „XT” ще задвижва Radeon HD7870 GHz Edition, а на леко орязаната версия „Pro“ - модела HD 7850 2GB


.

AMD Radeon HD 7870 GHz edition и Radeon HD 7850

Както вече всички се досещате, по-бързата от двете карти в серията е Radeon HD 7870. Тя екипирана с 2GB GDDR5 памет на Hynix и е с работни честоти 1000 МHz за GPU и 1200MHz за паметта.

 


В Radeon HD 7850 сe използва версия Pitcairn Pro на GPU, която е с редуцирани до 1024 броя шейдърни процесори и 64 текстурни блока. Работната честота на GPU при нея е намалена до 860 MHz, докато честотата на паметта е останала същата – 1200 MHz. Това е позволило да се намали и TDP на HD7850 до 139 W, спрямо 175 W при HD 7870.И двете тестови графични платки, които ни изпратиха от AMD, бяха напълно идентични една с друга, като при HD 7950 в сравнение с HD 7870 липсваше единият 6-контактен захранващ PCI-E куплунг.
Охлаждането и при двата модела също е идентично и използва познатата ни схема на AMD с радиатор с топлинни тръби и вентилатор тип турбина.


Печатните платки и на двете референтни графични карти са също абсолютно идентични (една и съща ревизия на PCB са), като при HD 7850 е „олекотена“, захранващата верига - липсва една от захранващите фази на регулатора на напрежение.

 


Интересно е обаче да се отбележи, че изглежда съществува още един дизайн за HD 7850 и за това свидетелства снимковия материал, който изпратиха от AMD.

 


Kакто се забелязва тази версия е по-къса (най-вероятно използва различно PCB) и е с охлаждане с нормален вентилатор, а не турбина.Тестови система и софтуер

За провеждане на тестовете на AMD Radeon HD 7870 и Radeon HD 7850, имахме на разположение доста малко време, така че не успяхме да направим подробни тестове с всички заглавия, които имаме под ръка. Затова и броя на реалните 3D приложения е силно редуциран, но това не би трябвало да е ви притеснява, тъй като много точно показва как се позиционират тези две нови графични карти, като производителност спрямо флагмана на нова 7-ма серия и спрямо едночиповия флагман (HD 6970) на предходната серия, както и спрямо GeForce GTX580. Всички тестове са правени на разделителна способност Full HD – 1080p, тъй като това е стандартната резолюция за масовия достъпен размер монитори на пазара, както и на телевизорите. Всички тествани заглавия са настроени на максимално качество, като при Crysis 2 качеството беше зададено на Extreme. Същото се отнася и за 3D заглавието Metro 2033, където беше зададено качество на изображението High вместо Very High.

Тестова система:

CPU - Intel Core i7-2600K @ 4.8GHz

MB – ASUS P8Z68-Vpro

RAM – G.Skill RipjawsX (F3-17000CL9D-4GBXL) 4GB DDR3-2133

VGA – Sapphire HD 7970, Sapphire HD 6970, GAINWARD GTX 580, AMD Radeon HD 7870, AMD Radeon HD 7850

HDD – 250GB Intel SSD 510

CASE – CoolerMaster Lab

PSU – A-Data HM-1200

Операционна система:

Windows 7 Ultimate 64 bit, SP1

Графични драйвери:

AMD Catalyst 8.95.5

Nvidia 295.73 WHQL


Тестов софтуер:

3DMark11

Ungine Heaven V2.5

ComputeMark V2.1

Colin McRae: DiRT 3

Alien Vs Predator

F1-2010

HardReset

Tom Clancy’s: H.A.W.X. 2

Metro 2033

Crysis Warhead

S.T.A.L.K.E.R.: Call Of PripyatРезултати

3DMark11
3DMark11 е последната версия на популярния синтетичен 3D графичен тест на компанията Fullмark. Наименованието му не е случайно, и по-точно присъствието на цифрата „11”, която показва, че е предназначен именно за видеокарти, поддържащи Microsoft DirectX 11. Като цяло тестът е много зрелищен и демонстрира всички нововъведения в DX11.


Теселация
Ungine Heaven V2.5
Ungine Heaven V2.5  бенчмаркът също е синтетичен тест, базиран на енджина на Ungine. Това е първият DX11 тест, който се появи за изпитания на DX11 възможностите на графичните карти. Характерно за него е високото ниво на теселация. Тестът е много красив  със синьото си небе, няколкото „плаващи” острова с тучна растителност и разположените върху тях малко количество постройки.GPU изчисления

ComputeMark V2.1
Това е един  синтетичен тест показващ GPGPU способностите на GPU, като използва Direct compute .
 Colin McRae: DiRT 3
Това е най-последната версия на играта на Codemasters, която беше пусната преди по-малко от година за PC. Базирана е на енджина EGO 2.0


Alien Vs Predator
Като повечето вече излезли DirectX 11 заглавия, Alien Vs Predator използва всички възможности на DX11 хардуера, за да осигури пълно потапяне в играта. Тук ще видите DX11 теселация и разширена функционалност при прилагане на сенките. В играта се прилага много ефективна геометрична теселация за най-точно пресъздаване на модела на известния дизайн на извънземното на HR Giger. 


F1-2010
Самото име на F1-2010 подсказва към какво е насочена играта.  Тя също използва енджина EGO 1.0 и поддържа DX11.


HardReset
HardReset е доста ексклузивен шутър от първо лице, дело на полския разработчик  Flying Wild Hog. Екипът му е формиран от разработчици на Painkiller (People Can Fly), както и бивши разработчици от CD Project Red и City Interactive. Играта черпи вдъхновение от Уилям Гибсън, Нийл Стивънс и Филип Дик. По отношение на геймплея, тя е сингъл плейър и основното и вдъхновение идва от  Serios Sam, така че и тук ще се радвате на огромни орди от „гадове”, експлодиращи варели и пр. Базирана е на енджина Road Hog.


Tom Clancy’s: H.A.W.X. 2
Това заглавие  на Ubisoft  е аркадна игра в стил полетен симулатор и се явява продължение на HAWX. Играта излиза в края на 2010-та година и е сравнително актуална. 


Metro 2033
Metro 2033 е типичен шутър от първо лице с много брутални сцени с харахтерен руски привкус. Играта е базирана на едноименната новела на младия руския автор Дмитрий Глуховски. Действието се развива в пост апокалиптична Москва. Вие играете като Артьом и в повечето време ще прекарвате кръстосвайки подземната мрежа от тунели на метрото.  Независимо от потискащата атмосфера, визуалните ефекти са много високо ниво. Играта е много тежка и изисква много мощен графичен ускорител, като, без да се преувеличава, за момента тя е най-добрата „мелачка” за всички графични карти. Базирана е на енджина „4A Engin”,  поддрържа  DX11, Nvidia 3D Vison и PxysX. 


Crysis 2
Измина доста време, откакто излезе Crysis, която е една от най-тежките игри за „мачкане”  на всякакъв графичен хардуер, независимо от няколкото поколения графични карти, който се смениха. И докато накрая вече започна да се вижда "светлина в тунела" с новите модели, мускулести графични ускорители, се появи и втората версия на играта, която предлага DX11 подръжка.S.T.A.L.K.E.R.: Call Of Pripyat
Доста старо заглавие и едно от най-първите предлагащо DX11. Използва обновен енджин X-ray Engine 1.6,  Compute Shaders за подобряване на сенките, както и теселация за подобряване на качеството на моделите. 


Консумация

Съвсем в реда на нещата е от нов, по-фин технологичен процес, да очакваме и по-ниска консумация на електроенергия. Още повече, че видяхме на какво е способна новата генерация графични процесори Southern Islands в лицето на вече тествания модел HD 7970 и неговата способност да консумира под 3W при така нареченото Long Idle състояние – при което, след около половин час монитора изгасва и спира да се върти и перката на графичната карта. Наистина, и тук резултатите в това отношение са много добри, като и при двете карти консумацията в това състояние беше около 2W. В стандартно състояние на покой (в 2D режим ) и двата графични модела (HD 7850 и HD 7870), показаха еднакво ниво на енергопотребление, като измерените стойности са показани на графиката.

 

За измерване на консумацията при пълно натоварване, използвахме теста FureMark. Общо взето, нямаше изненади и резултатите бяха очаквани, като изглежда на HD 7850 по спецификация е малко занижен TDP инидкаторът. Все пак да не забравяме, че той е даден не като максимален, а като типичен, така, че е възможно някакво отклонение от него в посока нагоре в някакви ситуации, а и измервателните уреди дават известен % грешка. В реалните 3D игри тези стойности са непостижими и там обикновено консумираната мощност е по-ниска, като само някакви пикови стойности могат да я достигнат. Охлаждането на двете графични карти е много адекватно, особено при HD 7850, където по подразбиране скоростта на вентилатора е 20% и нараства до 30% при пълно натоварване. Тоест картата практически остава много тиха (не се чува), а температурата на ядрото не превишава 66*C. При HD 7870 ситуацията е почти сходна, като в покой по подразбиране вентилатора се върти на 26%, а при пълно натоварване достига 33%, като температурата не надхвърля 73*C. Или съвсем накратко - двете графични карти са доста хладни и по отношение на шум и охлаждане, няма да имате никакви ядове дори с референтния дизайн.


Овърклок

Каквото и да си говорим, повечето геймъри, които попадат в таргет пространството на тези карти, силно се интересуват от овърклок възможностите. Или казано иначе – колко още може производителност да изстискаме от цената, която сме платили. В крайна сметка, при HD 7970 видяхме едни отлични в това отношение възможности, които до голяма степен оправдават до стотинка покупката на картата. Тук нещата изглеждат доста обещаващи, предвид, че и това графично ядро би трябвало да носи същия потенциал в себе си, независимо че HD 7870 пристига фабрично на 1GHz. Обаче за наше голямо разочарование, изглежда резултатите няма да са толкова добри. Тестовата бройка на HD 7870, която пристигна при нас от AMD, беше със захранващо напрежение на GPU от 1,216V - стойност доста по-висока от стандартната при HD 7970. Разбира се, лошо няма, че е толкова високо напрежението, стига с лекота да позволяваше покоряването на 1200 MHz. За жалост обаче, с това напрежение максимално възможната стабилна честота с нашата HD 7870, беше 1100 MHz.

 Паметта достигна 1500 MHz, което не е кой знае какво, но пък, от друга страна, съвсем нормален резултат за тези чипове памет. Така, след увеличаване на напрежението на максимално възможната стойност от 1,3V, картата успя да достигне заветните 1200 MHz. В края на краищата не се постигнат такива резултати като при HD 7970, но все пак 20% не е никак малко за овърклок, при положение, че картата много добре скалира и реално с толковаполучавате и подобрение в приложенията.При по-малкия модел (HD 7850), изглежда нещата стояха малко по-добре (поне с конкретния тестов екземпляр) и реално тази карта даде по-висок процент на овърклок. И това при положение, че захранващото напрежение на GPU не е увеличавано, тъй като софтуерния инструмент на MSI, който използвахме (Afterburner), в тази си версия не поддържа HD 7850 (независимо, че използва същото PCB, като HD 7870). Даже няма яснота и каква стойност му е зададена фабрично. Все пак надеждата е, че в следващата версия това ще е оправено и нищо чудно тогава 7850 да покаже още по-добри резултати. В крайна сметка чудеса едва ли може да се очакват и като цяло тази карта след овърклок, ще догонва HD 7870 на стандартни работни честоти. Паметта и при този екземпляр успя да достигне до 1500 MHz, което показва, че това може би е средно постижимия резултат с тези GDDR5 чипове на Hynix.


Заключение

Без съмнение, графичната фамилия, базирана на ядрото „Pitcairn”, продължава доброто представяне на новото графичното поколение с кодово наименование Southern Islands. Безспорно, като производителност те са по-добра алтернатива от бившия висок клас HD 6900. Само че има едно голямо „НО“. В предходната 6-та серия AMD направиха известна промяна в обозначението на своите моделни линии и по този начин съвсем резонно тези две нови графични карти се явяват наследници на HD 6800 серията (Barts). Практиката досега еднозначно показваше, че всяко следващо поколение дава достатъчно добро ниво на повишаване на производителността спрямо предходното, като цената, която трябваше да заплати крайния потребител практически беше идентична или близка. Тук обаче ситуацията с цената е доста по-различна и тя следва тенденцията на топ моделната линия HD 7900, спрямо предходната HD 6900, като получи и осезаем ценови скок. Това не се хареса на много потребители, въпреки че отразяваше реално нивото на производителност, която демонстрираше, защото през годините те бяха свикнали с ценовата рамка на серията, която използваха. Ако трябва обаче да сме строго обективни, днес, с наличието на „Pitcairn” семейството, потребителите получават по-висок прираст на производителност от когато и да е било (над нивото на предишния топ клас Barts), затова е напълно в реда на нещата и цената да е по-висока, още повече, че в момента липсва успешен конкурентен продукт в този сегмент. Надяваме се съвсем скоро да го видим (с нетърпение очакваме анонсите на NVIDIA през м. април), защото, ако е достатъчно успешен, то той би бил в състояние да регулира и цените, и тогава наистина да видим едни изключително апетитни графични решения: не е тайна, че много голяма част от феновете на AMD решенията са привлечени към Radeon бренда, именно заради наложилата се през последните години много добра ценова ефективност на продуктите им. Като цяло Radeon HD 7870 и HD 7850 са отлични по отношение на производителност графични карти, но на съответната висока цена, която ги прави не толкова ценово ефективни, колкото сме свикнали да ги виждаме. Затова сигурно много потребители ще бъдат много внимателни при избора си на следващата карта и ще изчакат да видят и конкурентите решения, преди да предприемат покупка.Статии
WWDC 2012: новите MacBook, Siri, iOS 6 и Maps

WWDC 2012: новите MacBook, Siri, iOS 6 и Maps

На ежегодното събитие WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) провеждащо се от 11-ти до 15-ти юни в Сан Франциско, Apple представиха нови MacBook Pro лаптопи с Retina Display, ъпдейтнаха...

Сряда, 13 юни 2012, 10:13
Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

Electronic Entertainment Expo 2012 се проведе между 5-ти и 7-ми юни в изложбения център на Лос Анджелис. 18-тото издание на най-старото изложение посветено на света на игрите прие 45 700 посетители...

Понеделник, 11 юни 2012, 07:27
Първи впечатления от Windows 8 Release Preview

Първи впечатления от Windows 8 Release Preview

Windows 8 Release Preview вече е достъпен за сваляне от всеки, който желае да тества последната публична версия (Build 8400, ако трябва да сме съвсем точни) на новата ОС на Microsoft преди финалната...

Неделя, 3 юни 2012, 13:55
45% от световното население ще ползва Интернет към 2016 г., прогнозира Cisco

45% от световното население ще ползва Интернет към 2016 г., прогнозира Cisco

Най-бързо растящата мобилна потребителска услуга е видеото, а слушането на музика онлайн е най-разпространената домашна Интернет услуга, разкрива още поредният аналитично-прогнозен доклад на мрежовия гигант Cisco.

Петък, 1 юни 2012, 09:34
Страхотни слушалки предоставящи страхотен звук

Страхотни слушалки предоставящи страхотен звук

 През последните няколко години музиканти, като Др. Дре, Шон "Diddy" Комбс, Лейди Гага и Лудакрис, предоставиха творчеството си директно към ушите на феновете със собствени марки слушалки.

Четвъртък, 24 май 2012, 08:40