Статии
Петък, 9 март 2012, 14:48

Преглед на ZyXEL NBG-5715: новото попълнение в „клуба“ на двубандовите 450Mbps Wi-Fi рутери.


Съвременната безжична технология  е описана в стандарта 802.11n и осигурява  скорост на предаване на данни при един поток от 150Mb/s. Тя осигурява почти 13 пъти по-висока скорост, спрямо предходния Wi-Fi  стандарт 802.11b.  Най-бързите безжични технологии, намиращи приложение днес в безжичните рутери, използват технология с по три пространствени, независими един от друг потоци с данни, като по този начин, осигуряват скорост до 450Mb/s. В момента има няколко производителя, които представиха Wi-Fi  рутери предаващи три пространствени, независими потока от данни, работещи  в два честотни обхвата едновременно – 2,4GHz и 5GHz.  Фактът, че всеки честотен обхват осигурява скорост от  450Mb/s за предаване на данни (като по този начин се получава ефект, подобен на дублиране на скоростта ),  е използвано доста умело в някои  PR материали, където подобни устройства се класифицират като N900 рутери – тоест постигане на  сумарна скорост от 900Mb/s, което, разбира се, не е коректно, защото това би било равносилно например производителя на вашия 3GHz двуядрен процесор, да го обяви като 6 GHz процесор.  За постигането на такива високи Wi-Fi скорости на предаване обаче са необходими и съответните безжични адаптери, които също трябва да могат да поддържат няколко (в случая три) независими потока.  Много потребители биха за зачудили за какво са необходими такива високи скорости, при положение, че скоростта на достъп до Интернет, обикновено е значително по-ниска. Разбира се, най-резонният отговор на това дават потребителите, които искат да имат най-добрата скорост на безжичната си мрежа у дома, с която да осигурят най-добра работа на домашните устройства за развлечение. Не е тайна, че със стандартен N300 рутер, това практически не винаги е възможно, така че едно подобно устройство, което позволява едновременно да се сърфира в Интернет и да се предава някакъв мултимедиен поток от данни,  би било чудесен избор да стане центъра на вашата домашна мрежа.  Именно такъв “последен писък” на технологията е рутерът Zyxel NBG5715. Той наскоро (в самия край на 2011 г., точно преди Коледа) попълни продуктовата линия на рутери за домашна употреба на компанията ZyXEL, като зае най-високата позиция в йерархията от модели. 

Устройството е предназначено да удовлетвори изискванията за високопроизводителни мрежови устройства, предоставящи възможност за предаване на разнообразни мултимедийни потоци за развлечения и поддържащи всички важни приложения като HD аудио/видео съдържание, сърфиране в Интернет, онлайн игри, споделяне на съдържание върху различни  HD дисплеи навсякъде и по всяко време.

Устройството представлява безжичен Wireless N (IEEE 802.11a/b/g/n) маршрутизатор, който работи едновременно и в двете честотни ленти за безжичен пренос на данни (2,4 GHz и 5 GHz).

Новият модел се отличава и с дизайна си, използващ 3x 2dBi двулентови сменяеми антени, поддържащи MIMO (multiple-input, multiple-output) технологията и благодарение на която (според компанията), устройството достига скорост на предаване на данни до 450 Mb/s на един честотен обхват, като позволява едновременна работа на двата честотни обхвата. Така например сърфирането в Интернет може да се осъществява през стандартния 2,4 GHz  честотен обхват, докато мултимедийните  потоци  на филми или онлайн игри може да използват  5 GHz обхвата, като по този начин ще позволи да се  намалят забавянията.   За да се гарантира надеждна безжична връзка в дома, рутерът NBG5715 прилага и допълнителна антенна технология, наречена Beamforming, която представлява насочване на лъча към конкретния приемник.

По този начин се покриват „мъртвите" точки у дома и се гарантира обширно безжично покритие, което не се влияе от бариерите и преградите по пътя на вълните.   Така например, членовете на едно  семейство могат да използват едновременно различни Интернет приложения на различни места в дома си. Най-типичният пример гледане на HD филм  в хола и игра на онлайн игри в детската стая. За потребителите, които използват широколентови услуги за доставяне на мултимедийни потоци (по оптика  например), Zyxel NBG5715 предлага усъвършенствана технология  QoS (Quality of Service), за подобряване на стабилността на множеството  потоци HD видео, гейминг, VoIP и Уеб сърфиране.

Бързата кабелна връзка пък се гарантира от интегрирания  в рутера 4-портов Gigabit Ethernet комутатор (суич), които може да се използва за свързване с други устройства, като медийни сървъри, мултимедийни плейъри и пр.  Двата вградени "NetUSB" порта пък позволяват на домашните потребители, мрежово да споделят  съдържание, съхранено на външни USB устройства (външни USB HDD и USB флаш памети), в домашната мрежа, без да се налага за целта посредничеството на компютър, както и да използват съвместнo USB принтер.

В  Zyxel NBG5715 са вградени и редица „зелени“ (еко) функции, които представят лесен начин  за включване и изключване на захранването и на безжичната връзка, както и редуциране на консумираната електроенергия, излъчваната радиация, когато безжичната връзка не се използва. Също така предоставя бърз и лесен начин за регулиране на излъчваната мощност.   Рутерът   поддържа и VPN функционалност, като за разлика от повечето домашни рутери, тя  не е само  pass through (само пропуска VPN протокола), но има и “нативна” VPN поддръжка, като позволява  да се  изграждат до пет едновременни IPSec VPN тунела за работа с различни приложения върху различни протоколи при отдалечен достъп.  Нативната VPN поддръжка принципно е характерна за бизнес-клас рутерите.
Zyxel NBG5715 поддържа и стандартните протоколи за криптиране на връзката при  този тип домашни устройства, като  разбира се не липсва и „дежурния“ за по-високия клас домашни рутери бутон „WPS“ за бързо конфигуриране на криптирана връзка.
Спецификации на ZyXEL NBG5715 

Безжичен стандарт

802.11a/b/g/n

Безжична скорост на предаване на данни

Предаване: 450 Mb/s* за всеки от двата обхвата
Приемане: 450 Mb/s*  за всеки от двата обхвата

Безжична защита

WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA, WPA2

Безжични характеристики

Wi-Fi Protected Setup (WPS)
Wi-Fi Multimedia (WMM)
Wireless scheduling
Wireless output power management
MAC address filtering
NetUSB™ support
Multiple SSIDs

Рутиране

NAT (NAT session: 16000)
HW NAT
DHCP server on LAN
DHCP/PPPoE client on WAN
DDNS
Advanced QoS
Diagnostic logs

VPN Pass-through

IPSec
PPTP
L2TP

VPN

IPSec VPN with 5 tunnels

Защитна стена

Stateful Packet Inspection (SPI)
Deny of Service (DOS) Prevention

Други

UPnP
NTP client
DNS proxy
Online upgrade firmware

Хардуерни спецификации

WAN: One 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 port with auto MDI/MDIX support
LAN: Four 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 ports with auto MDI/MDIX support
Two USB 2.0 ports
 LED indicators:
                - Power
                - WAN
                - Internet
                - LAN (1 ~ 4)
                - Wireless 2.4 GHz
                - Wireless 5 GHz
                - WPS
                - USB1
                - USB2
Three 2 dBi detachable dual-band antennas
Button/Switch:
                - Power on/off switch
                - Wireless on/off button
                - LED light on/off button
                - Two USB eject buttons
                - WPS button
                - Reset button
Power: 12 V DC, 2 A
Power consumption: 21 Watt max

Физически спецификации

    Размери  (Ш x Д x В): 214 x 74 x 165 mm
    Тегло: 490 гр.
   
 Спецификации на околната среда

Работни условия:
                - Температура: 0°C до 40°C
                - Влажност: 20% до 90% (без наличие на конденз)
Условия на съхранение:
                - Температура: -30°C до 70°C
                - Влажност: 20% до 95% (без наличие на конденз)

Сертификати

Безопасност: CE LVD
EMC: CE, FCC
Други: Wi-Fi a/b/g/n, WMM, WPS

* Максималната безжична скорост на приемане/предаване, произтича от спецификациите на стандарта  IEEE 802.11.  Конкретната скорост на приемане/предаване ще варира в зависимост от мрежовата среда:  разстояние, мрежов трафик, конструкция и материали на сградата, интерференция от други безжични устройства, както и други неблагоприятни условия.Zyxel NBG5715 от близък план
 
Zyxel NBG5715 пристига в ритейл опаковка. На  лицевата страна на кутията е изобразен самия рутер, като е наблегнато на неговите характеристики.

На обратната страна е дадена схема на разположението на различните портове и бутони за управление, както и типична схема на приложенията му.

В кутията с опаковката ще намерите следното:
-Безжичен рутер
-Захранващ адаптер с накрайници
-Три разглобяеми, двулентови антени
-Lan пач кабел
-Кратко упътване
-Гаранционна карта
-Инсталационно CD


Дизайнът на устройството е доста елегантен, като е отчетен факта, че то няма да бъде забито в някой отдалечен ъгъл, а ще заема централно и видимо място.  Работното му положение е вертикално (с лек наклон назад), като пристига с монтирана стойка за бюро. Стойката е стационарна и не може да се демонтира, но това не означава, че не е предвиден и стенен монтаж. Отзад в горния край на корпуса,  за целта има два отвора. Разбира се при стенен монтаж, рутера пак застава под ъгъл, но то и няма как, при положени, че отзад се намират портовете му.  На лицевия панел се намират LED индикаторите, показващи статуса на устройството. Използвани са бели LED диоди, като е предвидена възможност за изключване на подсветката посредством бутон разположен отсрани, отляво на устройството.  Също от тази страна се намира и бутона за включване и изключване на безжичния предавател, ако сте решили, че няма да го ползвате. Повечето рутери предлагат тази функция софтуерно, като опция в  конфигурационното меню на фърмуера, но не е толкова гъвкава, колкото реализацията с отделен, външен бутон.


Непосредствено до LED диодите се намира и бутонът WPS за осъществяване на бърза и защитена връзка,.  Върху него е изобразен знак на ключ, подсещащ за приложението му, който също е с бяла подсветка.  При повечето подобни рутери с наличие на USB портове за включване на външни дискове, често съм си задавал въпроса, какво се случва, когато решите да изключите външния USB диск,  като просто дръпнете свързващия USB кабел – действие, което не се препоръчва под Windows от Microsoft и за което има специален софтуерен метод за изключване преди да издърпате USB кабела.  При Zyxel NBG5715 не са подходили като при повечето подобни рутери, ами до всеки USB порт са поставили бутон, с който може да се изключи софтуерно USB диска от рутера, след което без притеснение да издърпате кабела.      


Отзад на гърба на рутера, в долната му част се намират портовете на вградения Gigabit LAN комутатор, които са в жълт цвят.  Входният WAN  порт (гигабитов) е отделен от останалите и е със син цвят, за да се откроява.  Освен него там е разположен захранващият куплунг на външния адаптер, както и ключ за включване/изключване на захранването. Разбира се, вдясно от портовете, съвсем дискретно, е разположен стандартният отвор за достъп до Reset бутона.
Корпусът отзад е с множество охлаждащи отвори, които осигуряват правилната  циркулация на въздух в  него с цел охлаждане на компонентите.
А сега нека хвърлим един бърз поглед, какво има под капака на рутера

Както се вижда от снимките, използваният процесор е  на Mindspeed Technologies inc., които са партньор на ARM.   Процесора е  ARM 6 rev.5  (V6l) базиран.  Вграденият  гигабитов комутатор е реализиран с чип на Atheros (AR8328-AK1A), който предствлява 7-портов, гигабитов, Layer 3 комутатор с хардуерен NAT.   Wi-Fi  предавателите са изградени с чипове RT3883F и RT3593 на Ralink.   Използвана е NAND Flash памет на SAMSUNG  (K9F1G08U0C-PCB0) с организация 128M x 8 bit.   Паметта е на Nanya (NT5TU32M16CS)Конфигуриране и фърмуер
Настройването на Zyxel NBG5715 се оказа доста бърза и лесна задача.  Първото, което трябва да направите,  разбира се, е да монтирате двулентовите антени,  след това да свържете LAN кабела с Интернет към WAN порта и LAN кабела от вградения комутатор с вашия компютър. След  това  трябва да свържете външния захранващ адаптер към рутера и да го включите към захранващата мрежа. Най-накрая включете захранването от ключ Power.  След като направите физическата инсталация, имате на разположение три метода за конфигуриране на софтуера на рутера.  Първият метод се нарича Интернет метод за конфигуриране  -  посредством използването на вашия Интернет браузер и уеб базирания конфигурационен интерфейс на фърмуера на рутера.  При него в адресното поле на Интернет браузера се въвежда IP адреса на рутера (който е указан в краткото ръководство), след което ще се появи началния диалогов прозорец, който ви подканва да въведете потребителско име и парола.


След правилното им въвеждане (те са дадени в инструкцията), вече ще имате достъп до конфигурационния екран на  фърмуера. 

Тук ще трябва да изберете какъв искате да бъде вашия интерфейс– опростен, за бързо конфигуриране или разширен за напреднали потребители.
При опростения интерфейс, конфигурирането е максимално …ами … опрoстено.Ако все пак искате да имате пълен контрол над устройството, ще трябва да прибегнете към опцията „Expert Mode“, където вече липсва шарения и опростен изглед, но за сметка на това вече са налични всички възможни опции за настройки.


Вторият метод на конфигуриране на рутера се свежда до това, да поставите CD диска, пристигащ заедно с рутера. От него се стартира менюто на диска, от което трябва да изберете инсталиране на устройството .


В крайна сметка пак стигате до стартовия екран на конфигурационната програма на рутера, познат от първия метод. Единствената полза (ако изобщо може да се нарече такава) е, че при този метод  не се налага да въвеждате IP адрес в полето на браузера си.    
Има и трети начин, който позволява за около две минути да имате работеща Wi-Fi  комуникация с вашия компютър, много наподобяващ конфигурирането на безжична мишка или клавиатура към приемника.  Този метод се осъществява чрез технологията за бързо конфигуриране на криптирана връзка – WPS.  За целта обаче ви е необходим Wi-Fi  USB донгъл,  или допълнителна Wi-Fi  карта, които поддържат WPS (притежават външен бутон за тази функция или софтуерен, намиращ  се в контролния панел на адаптера) и за да нямате проблеми, добре е да са на същата компания, на която е и рутера.  По този начин рутерът и мрежовият адаптер автоматично се конфигурират. Методът е доста бърз, но с много условия, което не го прави особено използваем, каквито са първите два метода.
Под обвивката на графичния интерфейс на Zyxel NBG5715 се крие фърмуер, реализиран на база Linux. Ако трябва да сме по-конкретни, използвана е преработена версия (с добавени пачове) на небезизвестния фърмуер с отворен код  OpenWRT.  За база е взета версия 6.01.  Бързам да охладя ентусиазма на тези, които вече потриват доволно ръце с надеждата, че  може да се качи последната версия на OpenWRT. За съжаление не е така, тъй като от ZyXEL използват модифициран вариант (с допълнителни пачове) на версия 6.01, а официална поддръжка означава да се поддържа OpenWRT фърмуера, без да се налага това. Така че за сега NBG5715 няма официална поддръжка от OpenWRT, но пък добрата новина е, че е включен във листата за текущи разработки на екипа на OpenWRT и скоро в някои от следващите версии на фърмуера и той ще бъде добавен в списъка с официално поддържаните устройства. 
Както вече стана ясно,  Zyxel NBG5715 е снабден и с два USB порта, към които може да се включват външни запомнящи устройства (USB флаш памет и USB дискове), принтери или скенери, като по този начин да могат да се споделят с другите потребители в мрежата.  При включване на външен диск, той обаче няма да е достъпен под Windows. За целта трябва от диска с драйвери да си инсталирате помощния инструмент  NetUSB Utility.


Използванет на този инструмент маскира мрежовия характер на USB диска и Windows ви го показва като част от системата ви.Тестове и резултати.
Много умувахме как да тестваме  този рутер и най-накрая решихме условията да са максимално близки до тези, за които се акцентира в PR материалите.  За целта използвахме жилище, като разположихме рутера в хола, където се намираше и мултимедийният център,  като по този начин го поставихме на обичайното му място в дома  - да осигури пряка видимост, до мултимедийните устройства,  необходима за максимална скорост при предаване на HD мултимедийни потоци.   Измерихме скоростта на 3 m разстояние, за да видим каква е максимално възможната при предаване на мултимедийно съдържание. След това измерихме скоростта на трансфер през преграда (не бетонна стена) в съседната стая, на разстояние 6 м.  И най-накрая  измерихме и в третата стая в точка на разстояние 10 м, от рутера, като по пътя на вълните осен стена имаше и мебели.  Трите измервания повторихме за двата честотни обхвата 2,4 GHz и 5,0 GHz, като едновременното предаване и приемане на потоци данни и в двата честотни обхвата не влияеха по между си. Измерванията бяха направени посредством два лаптопа с два външни Wi-Fi  USB адаптери на Belkin (N750 DB),  които са единствените високоскоростни, двубандови,  до които успяхме да се доберем.  За да намалим до възможно по-ниски нива интерференцията на 2,4 Ghz обхвата в следствие на наличието на други подобни мрежи в близост (а те не са хич малко), използвахме 6-и канал. При 5,0 Ghz обхвата нещата в това отношение са доста по-добре, тъй като все още у нас рядко се срещат мрежи на тази честота.  Както се вижда и от таблицата с резултатите, това оказва сериозно влияние при скоростта на предаване при директна връзка.    Широчината на канала настроихме ръчно на 40MHz с цел получаване на максимална скорост.  За измерванията използвахме безплатния софтуер jperf, който е java базиран и работи и под Windows.  

Изводът който може да се направи, е че ако искаме висока скорост при пряка видимост,  ще трябва да използваме 5,0 GHz обхвата, защото той за момента е много слабо разработен у нас и смущенията и интерференцията са много по-ниски в сравнение с “врящия” диапазон на 2,4GHz.  Както се вижда, при еднакви условия разликата не е много малка в полза на 5 GHz обхвата, но какво ли ще стане, когато и той се запълни? Засега няма опасност, защото тепърва навлизат 5,0 GHz устройства, освен това този обхват има повече канали и при препятствия вълните биват повече поглъщани. Вижда се ясно, че ако смятате да използвате 5GHz връзка с някоя отдалечена стая, това едва ли е най-удачното решение, защото колкото и да е претоварен 2,4GHz обхвата, той дава по-добра алтернатива като скорост при този сценарий. Всъщност и от резултатите се вижда, че силния момент на 5 GHz е пряката видимост, което е едно отлично решение за връзка с домашната мултимедия, където обикновен 2,4GHz N300 рутер трудно би се справил с плавно възпроизвеждане на Blue ray съдържание, ако в момента в безжичната ви мрежа се извършват и други дейности. В заключение не трябва да се пропуска и един друг факт, който със сигурност поражда недоумение в потребителите, които нямат опит с Wi-Fi  мрежите, а именно, че измерените скорости се различават доста от тези по спецификации на подобни устройства. Със сигурност никой не лъже - просто данните, фигуриращи в спецификациите на производителя са проведени в идеални, лабораторни  условия, които са непостижими в реална среда.Присъда: Хубав, но скъп
Топ моделът безичен рутер NBG5715 от продуктовата линия домашни продукти на ZyXEL е едно сериозно устройство в класа си.  Дизайнът, без да е нещо уникално,  е приятен, което впечатлява, тъй като  доста други устройства на пазара изглеждат също толкова добре. Инсталацията му и конфигурирането му не е нищо особено и всеки не много опитен потребител, би се справил с нея. Конфигурационното му меню е прилично, но далеч не е най-доброто, което сме срещали (като например при Linksys).  Независимо от това проблеми нямахме и бързо свикнахме с него. Както вече споменахме NBG5715 работи с фърмуер под Linux (модифициран OpenWRT) и силно се надяваме в близко време да видим неговите максимални възможности посредством фърмуерите от независими разработчици, като OpenWRT, DDWRT, Tomato и пр.   Забелязахме обаче някаква не особено добра съвместимост при работа с конфигурационното меню под  Internet Explorer. С другите браузери, подобни неща нямаше.   Постигнатите скорости са доста високи за безжична връзка, но независимо от това са доста далеч от обявените по спецификация – 450 Mb/s.  Покритието му е добро, като осигурява и доста стабилни скорости  при повишен трафик, подобно на рутерите на Linksys.  Предимство на устройството е, че разполага със външни, сменяеми антени, което го прави по-гъвкаво.  Все пак обаче за тази цена  очаквахме да е окомплектован с антени с малко по-висока чувствителност.  А цената му не е никак ниска  (около 280 лв.) и директно слага модела в ценовия клас на Linksys E4200. Наистина, трябва да се има предвид, че това по същество е рутер с два радио модула, който няма как да е евтин.  В крайна сметка ZyXEL NBG5715 е хубаво, макар и сравнително скъпо устройство за домашни нужди, което обаче осигурява отлични възможности за изграждане на безжични мултимедийни мрежи.
До момента на писане на това ревю устройството все още не беше налично на пазара, но съвсем скоро ще е достъпно ще може да бъде намерено при всички оторизирани дистрибутори на ZyXEL за България, обещават от компанията. Стандартният гаранционен период е 3 години за крайни клиенти, но ако в срок от един месец след закупуването продуктът се регистрира на сайта на компанията, получавате още две години бонус, като по този начин гаранцията му става 5 години.
Статии
WWDC 2012: новите MacBook, Siri, iOS 6 и Maps

WWDC 2012: новите MacBook, Siri, iOS 6 и Maps

На ежегодното събитие WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) провеждащо се от 11-ти до 15-ти юни в Сан Франциско, Apple представиха нови MacBook Pro лаптопи с Retina Display, ъпдейтнаха...

Сряда, 13 юни 2012, 10:13
Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

Редица дългоочаквани дебюти от света на забавленията - обзор от E3 2012

Electronic Entertainment Expo 2012 се проведе между 5-ти и 7-ми юни в изложбения център на Лос Анджелис. 18-тото издание на най-старото изложение посветено на света на игрите прие 45 700 посетители...

Понеделник, 11 юни 2012, 07:27
Първи впечатления от Windows 8 Release Preview

Първи впечатления от Windows 8 Release Preview

Windows 8 Release Preview вече е достъпен за сваляне от всеки, който желае да тества последната публична версия (Build 8400, ако трябва да сме съвсем точни) на новата ОС на Microsoft преди финалната...

Неделя, 3 юни 2012, 13:55
45% от световното население ще ползва Интернет към 2016 г., прогнозира Cisco

45% от световното население ще ползва Интернет към 2016 г., прогнозира Cisco

Най-бързо растящата мобилна потребителска услуга е видеото, а слушането на музика онлайн е най-разпространената домашна Интернет услуга, разкрива още поредният аналитично-прогнозен доклад на мрежовия гигант Cisco.

Петък, 1 юни 2012, 09:34
Страхотни слушалки предоставящи страхотен звук

Страхотни слушалки предоставящи страхотен звук

 През последните няколко години музиканти, като Др. Дре, Шон "Diddy" Комбс, Лейди Гага и Лудакрис, предоставиха творчеството си директно към ушите на феновете със собствени марки слушалки.

Четвъртък, 24 май 2012, 08:40