Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
PR ÇÎÍÀ
21 ное
2018
   

Случаи от практиката – „Еврос КиП“ ЕООД. Когато всичко е наред

2828 ïðî÷èòàíèÿ

Винаги във всичките ми статии и добри практики, а също така и във всекидневните ми разговори с клиенти се придържам към идеята, че внедряването на професионална и сложна ERP система е трудно и проблематично нещо. Трудно – да, но проблематично – не винаги.

И наистина има случаи, които са прекрасни, като приказка на Андерсен и въпреки сложността си минават по ноти и като резултат имаме доволен доставчик, доволен клиент, страхотно работещ софтуер и отлично сътрудничество между компаниите.


Досие на компанията

"Еврос КиП" ЕООД

Дейност – внос и дистрибуция на едро

Индустрия – Парфюмерия и козметика

На пазара от – 1992 година

Логистични центрове – София, Благоевград, Пловдив, Русе, Варна и Бургас.

Една от най-големите (и преуспяващи) дистрибуторски компании в бранша, вносител на много марки от рода на  Max Factor, Wella,Londa, Pierre Cardin, Esprit, Mexx и какво ли още не. Компанията не ползваше ERP система и отдавна беше в проучване на такава – бяхме се виждали с тях още преди три или четири години. Тогава "Елит софтуер" беше в процес на разработка на мобилното си приложение (което беше изискване на клиента) и не можахме в пълна степен да отговорим на техните изисквания. В началото на 2017 година те отново ни се обадиха и с отлично работещо и функционално мобилно приложение подновихме разговорите си за покупка на Zeron ERP.

Предистория

Компанията работеше със стар и обикновен счетоводен софтуер, който отдавна не отговаряше на нейните изисквания, но през последните няколко години беше провела много сериозни разговори с различни големи интегратори на ERP софтуер от световни марки и имаше много изчистена и ясна представа какво иска, как ще го ползва и какви ползи ще й донесе това. Приятното за нас е, че в тази надпревара изместихме доста именити и професионални ERP софтуери, успявайки да предложим повече функционалност, при по-добри условия.


Договор и внедряване

През август месец финализирахме договора и внедряването на Zeron V/4, Enterprise започна през септември 2017 година. Добрите намерения на клиента бяха софтуерът да тръгне от януари, но при сложността на проекта това беше нереално и през март 2018 направихме старт на програмата. Реално работата с хората от ръководството на проекта беше много ефективна, като обсъдихме един по един всички процеси в компанията, а след това се заехме да ги имплементираме в Zeron.

Това е отличителната черта на Zeron ERP – не компанията се приспособява към софтуера, а софтуерът се приспособява и отразява процесите на компанията. Това е нещо, които дори огромните глобални доставчици на ERP софтуер не могат да предложат на своите клиенти и потребители.


Основни данни

Продукт – Zeron V/4 Enterprise

Доставчик – "Елит софтуер" ООД

Клиент – "Еврос КиП" ЕООД

Ръководител на проекта от страна на клиента – Славея Янева

Старт на проекта – септември 2017 година

Използвани модули:

Счетоводство и финанси

Търговия и дистрибуция

Отношения с клиенти CRM

Справки за бизнес анализи BI

Потребители – 20

Мобилни потребители – 58


Ефективност и резултати

Ползите са огромни, а ефективността на софтуера ни – също. Нека да вземем единия процес на ревизия на множеството складове – разпечатват се списъци, прави се справка за наличностите, ред по ред се отбелязва всичко, след това се вкарва (пак ред по ред) в компютър и там в "Ексел" се обработва и сверява информацията. Както се досещате, нещата са изключително трудоемки и дълги.

По идея на клиента разработихме процес, в който с мобилно устройство се маркират съответните стоки и директно по електронен път влизат в ERP системата, която с натискането на едно копче вади данните от ревизията. Разбираеми са ентусиазмът и удовлетворението на клиента от подобно спестяване на време, човекочасове, неточности и т.н.

Друг процес, който разработихме отново по изискване на клиента, е приемът на стока. Компанията получава стотици и стотици фактури всеки месец и трябваше да улесним и направим по-бърз и ефективен процеса на прием на стока.

Фактурата предварително се заприходява, като след това стоката от контейнерите се сканира с баркод четец и програмата сравнява фактурите и наличността на пристигналата стока. Нали можете да си представите контейнер или камион, пълен с хиляди и хиляди малки и големи опаковки на всякакви тубички и шишенца? Ето това е действителността, с която трябваше да се справим.

Продажбите са друга проблемна област за всеки дистрибутор. Там винаги може да възникнат хаос и ровене в документи и фактури. Тук трябваше да елиминираме човешкия фактор при продажбата и доставката на стока на клиенти, които закъсняват с плащанията. Zeron ERP проследява продажбата и ако клиентът е закъснял с плащането, не може да се пусне и поръчката на клиентите. Така търговците се дисциплинират в събирането на задължения на клиентите и се премахва хаосът в разликата във времето между пускането на фактурата (и отчитането на продажбата) и постъпването на парите. Редът и дисциплината са важни за всяка компания.

От какво клиентът е доволен:

  • Разработване на custom, специализирани решения, специално за него
  • Бързото време за реакция при възникнал проблем
  • Безпроблемната работа на софтуера след първоначалния период на обучение

Заключение:

Ако в компанията си обработвате екселски таблици с по сто хиляди реда, които след това се вкарват в други софтуери и се обработват допълнително и там, а един човек се занимава само с това цял месец, то е напълно разбираемо, че сте доволен, ако това нещо може да се направи с няколко клика на мишката. Това е огромен напредък и страхотно спестяване на пари и време. 

Безпроблемното и бързо внедряване се получи основно защото ръководството на компанията, ръководителят на проекта от страна на клиента знаеха много точно какво искат, участваха в „нарисуването“ на всички процеси и във всяка стъпка от процеса на внедряване. Затова и всичко сработи отлично, а ние желаем на компанията и в бъдеще да се развива успешно и добре. А ние ще знаем, че това става благодарение и на нашите усилия и опит.

ICON ICON ICON ICON
абонамент за бюлетина