Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
PR ÇÎÍÀ
21 мар
2019
   

Паркинг решения за умния град – ресурс, с който градските власти подкрепят своите общности

1934 ïðî÷èòàíèÿ

Около 30% от колите, обикалящи в града по всяко време, правят това в търсене на възможност за паркиране - показва проучване на Международния институт за паркиране (IPI). Повече от 10% от цялото движение в централните райони на големите градове представлява пътуване в търсене на паркомясто, сочи д-р Жан-Пол Родриге, професор по транспортна география от Университета Хофстра. Обикаляйки да намерим място за паркиране, губим средно по 20 минути. В анкета на Forrester Research, 77% от хората казват, че оценяването на времето е най-важното нещо, което една компания в индустрията за паркиране може да направи, за да им осигури добро обслужване. Макар да има спорове относно мащаба на проблема, експертите са съгласни, че липсата на места за паркиране е фактор за задръстванията в градовете, както и фактор за неудовлетвореността. От гледна точка на опазването на околната среда, това означава огромни количества изхарчено гориво и въглеродни емисии.

Общинските власти са загрижени да изградят ред и удобства за жителите и гостите в градовете. Индустрията се стреми да създаде положителен потребителски опит. Разглежданата система за централизирано управление на общински паркинг с аналитично видеонаблюдение и извършване на електронни плащания е иновативно решение.

Предложението на S&T България е базирано на водещата технология

GUIDO е облачно базирана система за следене на заетостта на паркоместа в зона за платено паркиране, чрез обработка на видео поток. Системата има уеб интерфейс за достъп на общинската администрация и дава статистическа информация относно заетостта. Информацията се събира и обработва в реално време, като има възможност за извършване на справки за една календарна година назад. Чрез мобилно приложение гражданите получават информация за най-близките до тях свободни паркоместа и могат да бъдат насочени от приложението за достигането им. Системата позволява дигитализиране на инфраструктурата на предприятието, свързана с управление на общински паркинг върху цифрова картова подложка. Разделена е на три модула.

В административния модул достъпът се осъществява чрез уеб интерфейс (стандартен браузър) и е предназначен за служители на общинското предприятие. Чрез него се осъществява контрол върху цялостния работен процес. Там се паспортизира инфраструктурата и се конфигурира системата. Този модул дава подробна статистическа информация за избран от потребителя интервал от време и позволява контрол върху изпълняваните от служители дейности.

Модул „Инспектори“ позволява проверка дали е заплатена таксата за паркиране чрез LPR (разпознаване на регистрационен номер) функция с един клик и дава възможност за издаване на фиш от мобилен принтер. Модулът е достъпен чрез мобилно приложение, след като служителите се идентифицират с потребителско име и парола.

Последният модул е предназначен за гражданите и дава възможност за извършване на електронни плащания. Чрез него получаваме визуализация на местоположението и автоматично определяне на зоната, в която е паркиран автомобилът. Модулът предоставя възможност за създаване на профил – еднократно регистриране на личен автомобил и кредитна карта, както и подробна информация за извършени паркирания и плащания.

Камери за видеонаблюдение предават видео потока до GUIDO в реално време и дават информация за наличните паркоместа. Паркинг машини за заплащане позволяват на гражданите да заплатят престоя на общинския паркинг. Изпращат данни до системата за управление и позволяват централизиран мониторинг на състоянието. За реализация на проекта се изгражда безжична свързаност от точките за поставяне на хардуерните устройства до сградата на компанията, предоставяща услугата.

Поставеният хардуер се захранва автономно чрез изградена фотоволтаична инсталация. Това прави проекта независим и рентабилен.

S&T България

Тел.: +359 884 28 50 03

snt@snt.bg, www.snt.bg

ICON ICON ICON ICON
абонамент за бюлетина